Hidrocicloane speciale pentru recuperarea și spălarea nisipului în balastiere
UTILROM CONSTRUCT este reprezentantul producătorului francez MS pentru comercializarea hidrocicloanelor pe teritoriul României. Gama hidrocicloanelor MS Franța este foarte diversificată, cu capacități de recuperare a nisipului de la 20 tone/oră până peste 1.000 de tone/oră.
Se pot oferi soluții personalizate pentru absolut orice aplicație, inclusiv pentru separarea mai multor granulații de nisip fin prin hidrocicloane speciale (ex: 0.063 – 0.6 mm, 0.063 – 1 mm, 0.425 – 2 mm, etc). Se poate obține, spre exemplu, două sau mai multe sorturi de nisip dintr-un nisip brut de 0-4 mm. Acolo unde nu este suficientă apă (cum ar fi carierele de piatră sau balastierele ce sunt poziţionate aproape de orașe) se poate oferi prin intermediul partenerilor acestora, MS Franța, instalaţii de tratare a apei care au rolul de a recicla aproximativ 90% din apa folosită în spălarea agregatelor.
În contextul actual în care se află industria construcțiilor din România, majoritatea companiilor se orienteză către eficientizarea proceselor tehnologice prin achiziționarea de echipamente și tehnologii moderne. În prezent, 90% din totalul producției de agregate din Europa provine din resurse naturale, extrase din cariere şi balastiere iar restul de 10% provine din depozite marine, reciclarea deşeurilor industriale şi reciclarea deşeurilor din construcții şi demolări, conform unui studiu aparținând Asociaţiei Producătorilor de Agregate din Europa.
Nisipul este unul dintre cele mai căutate resurse naturale având o gamă largă de utilizare și fiind folosit atât în industria contrucțiilor ca materie primă în fabricarea betonului, asfaltului, mortarului, pavelelor, cărămizilor, pentru producerea finisajelor texturate pentru pereți, în zidărie, în industria cimentului, sticlăriei, vopselurilor, adezivilor sau abrazivilor cât și pentru utilizare ca antiderapant pe timp de iarnă, la șinele de cale ferată pentru mărirea aderenței roților locomotivelor, peisajistică, plaje, etc. Pentru a putea fi folosit în majoriatea acestor aplicații, nisipul trebuie să fie curat, adică fără pământ sau corpuri străine (humă, argilă, etc).
În România, recuperarea și spălarea nisipului în balastiere se realizează prin diverse metode tradiționale învechite, cum ar fi prin șnecuri sau roți desecatoare. Aceste tehnologii ineficiente nu mai sunt de mult utilizate pe plan mondial deoarece pierderile de nisip pot fi între 10 – 50% în funcție de granulometria nisipului iar spălarea nisipului este insuficientă. Hidrociclonul este cel mai eficient echipament existent pe piață, recuperând astfel 99.9% din nisipul cu granulație mai mare de 0,063 mm. Pe lângă acest lucru, hidrocicloanele au capacitatea de a produce
nisip foarte bine spălat şi aproape uscat, având o umiditate de aprox. 12%. Astfel, nisipul poate fi vândut imediat de pe stoc, nemaifiind nevoie să se usuce natural pentru câteva zile.
Articol: Revista Masini si Utilaje